Witam!!!
Mam pytanie, proszę o pomoc
Zacznę od tego że jestem kobietą, więc mogę co nieco (sporo) nie wiedzieć.
Będę kładła gładź w pokoju, zerwałam tapety, ściany umyte mydłem (resztki tapety, starte szpachelką) i pytanie moje czy muszę teraz nałożyć grunt, czy mogę od razu gładź??? Będę nakładać Nidę bezpyłową.
Gładź szpachlowa!!! POMOC!!!!
Re: Gładź szpachlowa!!! POMOC!!!!
Powinnaś zagruntować... Ma to na celu ujednolicenie chłonności gruntu.
Jeśli powierzchnia jest bardzo nie równy najpierw jakimś gipsem powinna zagipsować większe szczeliny.
Jeśli powierzchnia jest bardzo nie równy najpierw jakimś gipsem powinna zagipsować większe szczeliny.
Ściany trzeba teraz pomalować gruntem i dopiero położyć gładź. Po położeniu gładzi trzeba uważać, aby bardzo się nie zaschła, ponieważ nie dasz rady jej później dotrzeć. Po docieraniu również należy pomalować ściany gładzią.
Proponował bym skorzystanie z usług profesjonalistów, ze względu na możliwość łatwego "zatarcia" w niektórych miejscach. Przy dużej powierzchni jaką jest ściana bardzo łatwo pomylić się i w jednym miejscu zetrzeć mocniej, w drugim słabiej. Spowoduje to nierówności na ścianie, widoczne na przykład po zawieszeniu oświetlenia na ścianie.
Wątek stary, ale się dopiszę. W przypadku początkujących ważną sprawą jest też używanie dobrej jakości i plastycznych gładzi. Ze szpachlowych mogę polecić Acryl Putz ST10 - wybacza błędy, a przy tym daje się nią łatwo szlifować i przyjemna w nakładaniu.