Jaką gaśnicę do garażu wybrać?
Jaką gaśnicę do garażu wybrać?
Witam wszystkich, niedawno postawiłem garaż w którym trzymam trochę ważnych dla mnie rzeczy (na przykład samochód
). Chcę zwiększyć swoje i jego bezpieczeństwo i postawić sobie na honorowym miejscu gaśnicę. Interesuje mnie taka gaśnica, która nie zostawi śladów. nie wiem czy to możliwe w pełni, ale im lepiej, tym... no, lepiej. To jak? jaką gaśnicę do garażu wybrać?

Re: Jaką gaśnicę do garażu wybrać?
typów i rodzajów gaśnic jest multum, sam sie w tym tracę ale co wiem to powiem: najprostsze są proszkowe, ale na pewno zostawiają ślady. są też wodne-mgłowe, śniegowe itp. sporo zależy od rodzaju pożaru (są trzy kategorie: A, B i C). poczytaj sobie dokładnie w internecie
ja bym właśnie polecił te wodnąmgłową. Do garażu pasuje bo robi chyba najmniej zniszczeń
o dzięki, filmik się przydał. jeszcze się rozejrzę po sklepach w okolicy ale chyba się zdecydowałem
a komputerówka? one mają małe pojemności, ale ponoć da sie nawet tym gasić dokumenty, więc do auta może też będzie spoko, doczytaj 

-
Ja bym wział proszkową duzo więcej rzeczy można zgasić.
każda gaśnica jest skuteczna jak ma ją w rękach ktoś przeszkolony i analogicznie żadna nie pomoże jak jej użytkownik nie będzie wiedział za któy koniec chwycić. to niestety jest smutna prawda.
nie taka smutna, jak się jest przeszkolonym
Ale biorąc pod uwagę ogół to faktycznie jest sie czym martwić. czy mi sie wydaje, czy tylko ogniochron organizuje szkolenia ppoż?

Tak ale to są szkolenia dla serwisantów a nie dla chlebojadów zwykłych. Jeśli chodzi Ci o szkolenia z obsługi gaśnic i tego jak radzić sobie (a może jak w ogóle się zachowywać) w razie pożaru to może jakieś jednostki OSP robią coś takiego w szkole? Muszę podpytać latorośle może coś będą wiedzieć
Mam wrażenie, że to już nieaktualne. Kiedyś takie szkolenia były ale mój syn nigdy nic nie opowiadał. Tylko raz był strażak na jakimś dniu dziecka i mogli wejść do wozu strażackiego pooglądać sobie środek i tyle.